Świetna włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film