Dużo ludzi stara się doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz próbować nowych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. Dlatego bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu są doceniane przez sporą grupę osób , dlatego restauracje serwujące je tworzone są w wielu miejscowościach. Staramy się myśleć o tym, co jemy i w jakich lokalach się stołujemy, dlatego coraz częściej wybieramy się do tego rodzaju restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smaki i zapachy z różnych krajów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju mamy możliwość skosztować doskonałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Dobre sushi w Krakowie Ludzie delektują się posiłkami i pragną często kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś obowiązkiem, ale musi sprawiać przyjemność i dlatego powinniśmy znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to obecnie jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje zainteresowane osoby w wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie definiowane jako danie z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Obecnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest różnicą? Głównie dobór części dania. Sushi komponowane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na metodę przyrządzenia oraz zastosowane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli jesteśmy przy temacie jedzenia sushi – istotne jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też trzeba uważać, by potrawę podawać pokrojoną na niewielkie porcje.