We współczesności alergie związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście diagnozowanie tego typu alergii również stoi na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych objawów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać powyższych dolegliwości. Mamy w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu rezultat konieczne mogą się stać modyfikacje diety, a co z tym związane – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować sporo rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten powinny pamiętać też o uważnym czytaniu składów produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich pokarmów, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie składu. Tak w przypadku żywności, jak i specyfików.
Na naszej stornie opisujemy jakie produkty są dozwolone i zabronione w diecie bez glutenu
Różnego rodzaju konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pożywienie są aktualnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego dużo sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu korzystnie umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.