Warto skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film