Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których potraw.
Wino różowe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła powiada, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.